Tips en informatie
Op deze pagina kun je meer informatie vinden over diverse onderwerpen.
Informatie
Alles over de Entlebucher kun je vinden in het boekje van Herma Cornelese. Wij hebben voor we Donna kregen ook dat boekje aangeschaft. Deze druk was uitverkocht, maar op verzoek wordt er nu een exemplaar gedrukt als je een boekje bestelt. Inmiddels mag je de wolfsklauwen niet meer verwijderen, maar het karakter van de hond is niet anders geworden.
Voeding
Onze honden krijgen van ons brokken van het merk Wagging. Ze krijgen brokken met een groot percentage aan vers bereide zalm, weinig koolhydraten en de vacht glimt er mooi van. Ook de pups krijgen na de moedermelk het puppyvoer van dit merk.
Training
Ga vooral met je pup naar een goede hondenschool met goed opgeleide trainers en met niet te grote groepen. Een Entlebucher is een intelligente hond. Hij gaat zich vervelen als de opdrachten te lang achter elkaar geoefend moeten worden. Bij grotere groepen is dat eerder het geval dan bij kleine groepjes.
Voor je je pup hebt kun je via bijvoorbeeld www.hondenschool.online.nl al kijken naar hoe je straks je pup gaat trainen.
Voor een Entlebucher is het belangrijk dat jij hem leert rust te nemen. Hij heeft energie genoeg om een hele dag actief te zijn. Maar een hond moet veel slapen en een pup bijna de hele dag. Dat gaat het best als je niet alles hoeft te zien of overal bij bent. Daarvoor is een bench heel geschikt. Zorg voor een fijne ondergrond en dek de bench eventueel af met een doek zodat het een lekker hol wordt.
Speeltjes
Een pup heeft speelgoed nodig, maar speelgoed is niet geschikt om de pup er zonder toezicht mee bezig te laten zijn. Speelgoed en knuffels zijn om vooral samen mee aan de slag te gaan.
Een speeltje dat mee mag in de bench is bijvoorbeeld een Kong gevuld met wat lekkers, tenminste als je gezien hebt dat je hond de Kong gebruikt om lekker te likken. Hier kun je recepten en tips vinden.
Onze Entlebuchers hebben een zwarte Kong, dat is de sterkste variant. Een Kong is wel van rubber gemaakt, dus niet in huis halen als iemand in huis een latexallergie heeft. Beperk de tijd dat je hond aan de Kong likt daarom ook. Let ook op dat je een passende Kong koopt, te klein is gevaarlijk.
Ik ben ook fan van de Kong Signature Stick, niet onverwoestbaar, maar in kleine, grote en extra large versie leveren die veel speelplezier op.
Om het puppybijten af te leren is dit een handig ruilstokje. Hier kun je een video zien hoe Edwin Frakking van Hondenschool.online een bijtende pup leert om te bijten in een speeltje in plaats van in zijn broek.
Een knuffel is ook leuk om mee te spelen, maar ook hier geldt: blijf opletten. Voor je het door hebt kan er een oortje, pootje of staartje stilletjes naar binnen gewerkt worden, en dan worden het heel dure speeltjes. Speeltjes met piep zijn ook leuk, tenzij je een hond treft als onze Donna. Die schakelt zo snel ze kan die piep uit…, meestal gaat er dan ook iets van het omhulsel stuk.
Wandelen met je hond
Natuurlijk hebben jullie al gelezen dat je met een pup nog niet te lang achter elkaar mag lopen. De gewrichten van je pup zijn nog niet stevig genoeg. Dus nog niet springen en houd als vuistregel aan per wandeling het aantal minuten van de leeftijd van de pup in weken. Is de pup 10 weken oud, dan wandel je per keer dus maximaal ongeveer 10 minuten. Je kunt de pup ook meenemen in een draagtas als hij nog erg jong is, of gewoon op de arm.
Bij de training leer je je hond lekker met een losse lijn naast je te lopen, maar wil je niet elke keer dezelfde wandeling maken als je pup al wat ouder is, dan is de DogWalk.online app daar een leuk hulpmiddel bij.
Halsband of tuigje
Een tuigje is prettiger voor de hond als je denkt dat je met trekken aan de lijn de hond op juiste manier kunt meenemen. Ook als je later (na een jaar of zo) de hond aan de fiets wilt laten meelopen is een tuig veiliger. Als je kiest voor een tuig, kijk dan eerst de video om de verschillen te zien van het effect van het tuig op de beweging van de hond. Anti-trektuigen en verkeerd geplaatste ringen beperken de hond in zijn natuurlijke beweging en kunnen fysieke schade opleveren.
Ga je voor een halsband, denk er dan aan dat in de hals van de hand allerlei weefsels zitten die beschadigd kunnen worden als je een ruk aan de lijn geeft om je hond te corrigeren of te behoeden voor een ongeluk.
De hond mee in de auto?
Kan prima, maar hoe is dat veilig? In een metalen autobox die ook van binnen uit te openen is of in een speciaal tuig dat stevig genoeg is, vastgezet met de autogordel.